Babičkin perníkový „Čierny koláč“
(recept je súčasťou pripravovanej eknihy „Recepty nielen pre mojich drahých“)
Tento koláč patril neodmysliteľne k prázdninám v malej dedinke Haniska, kam sme chodili každé leto aspoň na týždeň. Babička mala stále usmiatu tvár, vždy mala na sebe strašne veľa sukní a naškrobených spodničiek, ktoré si pomaly a precízne každé ráno pred zrkadlom obliekala a každý večer vyzliekala. Potom si rozpustila zapletený vrkoč a dlho si precízne česala dlhé vlasy. V obrovských posteliach boli tučné bledomodro pásikavé naškrobené periny, a ráno nás budil protivný kohút. A v nedeľu už od rána rozvoniaval slepačí vývar s najlepšími “slížikmi” a babkin “Čierny koláč”…
Recept:
40dkg hladkej (špaldovej) múky
30dkg trstinového cukru
1 kávová lyžička škorice
2 veľké lyžice kvalitného kakaa
štipka soli
2 dl oleja
2 lyžice lekváru (marhuľový, slivkový, višňový, hlavne, bez zrniečok
1 káv. lyžička sódy bicarbóny
1 kypriaci prášok do perníka
2 celé vajcia
1/2l vlažného !!! mlieka
Postup:
Cukor, soľ a vajcia vymiešame do zhustnutia, pridáme škoricu, kakao, lekvár a pomaly, po častiach olej. Zvlášť si pripravíme múku, ktorú sme zmiešali so sódou bicarbonou a perníkovým práškom. Vsypávame striedavo s vlažným mliekom a premiešavame. Vylejeme na plech a pečieme na 180°C asi 40-45 min.
100 – 150g čokolády rozpustíme nad parou, pridáme 50g masla, rozmiešame a vmiešame niekoľko lyžíc džemu bez zrniečok. Potrieme povrch koláča a ukladáme veľké kúsky orechov.


no tak tento je môj obľúbený, vždy keď prídem domov s láskou ho pečiem 🙂
Vážne? To je výborné, tak, len vytrvaj, všetko dobré treba uchovať a piecť … s láskou 🙂 To je dôležitá ingrediencia.
..perníček som vyskúšala. Presne taký robí aj moja mama. Je veľmi chutný, len bol veľmi vysoký, takže nabudúce ho budem robiť asi z polovičnej dávky. Takže vrelo odporúčam…
Fantastický recept, už sa neviem dočkať knižky
mne tento recept pripomina domov, na vychode sme ho volali"carny na oleju"
Jeej, to je milé, tak to len potvrdzuje, že je naozaj pravý východniarsky 🙂 a ja som zase o niečo múdrejšia. Ďakujem.
mnaaam laskonky 😀 čierny koláč už Tibo koštoval 😀 strašne krásne fotky chalupy…aká bola krásna, a ten dedo náš.. :-(((
Treba pokračovať v tradícii, Andrejka, tak len peč a skúšaj.