Hrášok znamená máj. Najkrajšiu časť jari, kedy je všetko chrumkavé, čerstvé a voňavé. Taká istá – voňavá, ľahučká, svieža, bola mamina hrášková polievka. (Keďže, čerstvý hrášok je na trhu len krátko, je povolený aj mrazený – ale musí byť ten najlepší – mladučký a sladký). Poďme teda z toho mladého hrášku spraviť polievku.
Recept na hráškovú polievku s bylinkovými haluškami
(recept je súčasťou pripravovanej eknihy „Recepty nielen pre mojich drahých“)
Potrebujeme:
petržlenová vňať – veľa
kôprová vňať, a môže byť aj mladučký petržlen
koriander – nemusí nutne byť, ale chuťovo veľmi ladí s hráškom a polievku veľmi vylepší
mladý hrášok voda maslo trstinový cukor (na dochutenie) soľ 1 – 2 vajcia
Postup:
Najprv treba dať do hrnca vodu a umyté vňate. (pokiaľ robíte polievku z čerstvého hrášku v máji a máte mladé vňaťky s malými petržleníkmi, to je úplne super. Petržleníky poriadne umyte a jemne oškrabte opačnou stranou noža a šup s nimi do hrnca. A ak máte náhodou aj pekné, chrumkavé šupky z hrášku, ktorý ste práve došúpali, určite tie najkrajšie dobre umyte a takisto pridajte. Necháme jemne variť a medzitým si pripravíme hráškový základ. Hrášok, dáme do hrnca na skoro rozpustené maslo a veľmi krátko podusíme. Zľahka poprášime múkou, zamiešame, aby sa hrášok jemne obalil múkou a zalejeme horúcim vňaťkovým vývarom.
Teraz máme chvíľu času, kým nám hrášková polievka zovrie. Preto si rýchlo pripravíme bylinkové halušky. Do hrnčeka alebo do malej misky rozbijeme 1-2 celé vajcia, pridáme soľ, na jemno nakrájanú vňaťku a toľko múky, aby vzniklo husté cesto na halušky. Z polievky vyberieme všetky vňate a šupy z hrášku. Cez haluškové sito alebo malou lyžičkou robíme malé halušky. Do misky so zvyškami haluškového cesta vždy nalejem vodu, poriadne premiešam, vylejem do polievky, čím ešte dodatočne zahustím polievku. Necháme zovrieť, dosolíme a prichutíme cukrom podľa chuti. Okamžite vypnúť! Neurobte tú chybu, že by ste nechali polievku dlho variť a hrášok aj halušky by ste rozvarili. Hrášková polievka je hotová. Nezabudnite posypať čerstvou, voňavou vňaťkou.
Natalia, vidím, že ako domáca pani funguješ výborne a obohacuješ miestnu kuchyňu o vône a chute domova. A žalúdok má vraj niečo spoločné s láskou. Som počula… 🙂 Nech vám to obom šmakuje 🙂
mňam, dala by som si 🙂
Alienocka, dakujem za napad na veceru…aj Australsky hrasok chutil v tejto polievocke vyborne…:)
Natalia, vidím, že ako domáca pani funguješ výborne a obohacuješ miestnu kuchyňu o vône a chute domova. A žalúdok má vraj niečo spoločné s láskou. Som počula… 🙂 Nech vám to obom šmakuje 🙂