21 mája

Vynikajúce tvarohové guľky s jahodami a s chrumkavou škoricovou posýpkou

5  comments

Jahody, jahody, jahody!  Už sú tu…

Jahody sú dokonalé. Nádherná červená farba, neopakovateľná chuť, voňavé, sladké, osviežujúce. A nech si akokoľvek opakujem, že cukor nie je zdravý, pravda je, že, akonáhle ho k jahodám pridáte, ešte viac vytiahnete ich fantastickú chuť. 

Jahody

Tvarohové guľky s jahodami, s chrumkavou škoricovou strhúankou, poliate maslom…


Recept:
250 g tvarohu ( musí byť tučný, hrudkovitý)
6 veľkých lyžíc ovsených vločiek
2 – 3 PL krupice  (alebo kukuričnej múky)
štipka soli
2 vajcia
2 PL cukru
maslo

Strúhanková posýpka
strúhanka, alebo rozdrvené corn flakes (pre „bezlepkových)
voňavá škorica v prášku
soľ
maslo

Strúhanku opražíme nasucho, pridáme škoricu, troška soli a keď je strúhanka chrumkavá, pridáme cukor.  Pozor, posýpka sa začne trocha lepiť, preto treba poriadne premiešavať.  Toto je posledná fáza, a úplný záver, kedy  pridáme maslo a poriadne premiešame. Maslo jej dodá vynikajúcu príchuť. Stiahnite z ohňa a dajte pozor, na rozpálenej panvičke sa posýpka môže  aj po vypnutí pripáliť. 
Nebojte sa použiť namiesto strúhanky corn flakes, možno vám to bude chutiť ešte viac, ako strúhanka. Ale určite ich tiež opečte. 
POSTUP: 
Tvaroh, soľ, vločky, krupicu, vajcia a cukor zmiešame poriadne vypracujeme, potom vyrábame malé guľky. Pozor, sú naozaj veľmi mäkké, pracuje sa s nimi troška ťažšie, ale vo výsledku je jemná chuť. Guľky uvaríme vo vriacej vode asi 10 minút. Voda nemá veľmi bublať., len mierne. (Inak sa guľky môžu zvonku rozvariť a vnútri môžu byť surové.   )Čakáme, kým vyplávajú (asi po piatich minútach) ale ešte sme len v polovici.   Počkáme do 9 -10 minút. Jednu na skúšku prekrojíme. Ak je v strede ešte surová, hodíme ju naspäť do vody a pokus opakujeme po chvíli. Ale 10 minút by malo naozaj stačiť. Potom guľky vyberieme do misky a okamžite pridáme čerstvé maslo. Malo by vám vyjsť asi 20 ks.

Jahody nakrájame na kúsky a premiešame s cukrom, nalejeme na guličky, posypeme opečenou, chrumkavo – voňavou strúhankou a polejeme mierne rozpusteným maslom. Ňam!
Na týchto guľkách mám najradšej ich konzistenciu a to, že nie sú plnené ovocím. Nemám to veľmi rada, lebo ovocie stratí svoju chuť, ťažšie sa to vyrába a čerstvého ovocia môžete dať, koľko vám len chutí…
Ak máte veľmi dobré čerešne s výraznou sladkokyslou chuťou, vyskúšajte. Mne to chutí ešte viac, ako s jahodami. 

 

Tvarohové guľky s čerstvými jahodami
Tvarohové guľky s jahodami a so škoricovou posýpkou

Tvarohové guľky s čerešňami

 

Tvarohové guľky s chrumkavou škoricovou strúhankou

 

Print Friendly, PDF & Email

Mohlo by sa Vám páčiť

  • Pani Janka, myslím, že skôr ešte neboli uvarené. Preto píšem, že vždy jednu vytiahnem a prekrojím. Musí byť vo vnútri pevná. Pokiaľ nie sú uvarené, tak sú celé veľmi mäkké, až také krémovité. Treba ich šupnúť naspäť. Rozvariť by ste ich mohli tak, že to preženiete s dĺžkou varenia a začnú sa vám od okrajov "strapkavo" rozpadávať vo vode. Správne uvarené guľky sú tiež mäkké, ale držia po kope, a ako postupne chladnú, tak aj viac tuhnú. Takže ochutené a všetkým možným dobrým na tanieri sú tuhšie a pevnejšie. Tak 🙁

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Prihláste sa na odber nových receptov

    >