Jahody, jahody, jahody! Už sú tu…
Jahody sú dokonalé. Nádherná červená farba, neopakovateľná chuť, voňavé, sladké, osviežujúce. A nech si akokoľvek opakujem, že cukor nie je zdravý, pravda je, že, akonáhle ho k jahodám pridáte, ešte viac vytiahnete ich fantastickú chuť.
![]() |
Jahody |
Tvarohové guľky s jahodami, s chrumkavou škoricovou strhúankou, poliate maslom…
Recept:
250 g tvarohu ( musí byť tučný, hrudkovitý)
6 veľkých lyžíc ovsených vločiek2 – 3 PL krupice (alebo kukuričnej múky)
štipka soli
2 vajcia
2 PL cukru
maslo
Chrumkavá posýpka zo strúhanky
voňavá škorica v prášku
soľ
maslo
Strúhanku opražíme nasucho, pridáme škoricu, troška soli a keď je strúhanka chrumkavá, pridáme cukor. Pozor, posýpka sa začne trocha lepiť, preto treba poriadne premiešavať. Toto je posledná fáza, a úplný záver, kedy pridáme maslo a poriadne premiešame. Maslo jej dodá vynikajúcu príchuť. Stiahnite z ohňa a dajte pozor, na rozpálenej panvičke sa posýpka môže aj po vypnutí pripáliť.
Nebojte sa použiť namiesto strúhanky corn flakes, možno vám to bude chutiť ešte viac, ako strúhanka. Ale určite ich tiež opečte.
POSTUP:
Jahody nakrájame na kúsky a premiešame s cukrom, nalejeme na guličky, posypeme opečenou, chrumkavo – voňavou strúhankou a polejeme mierne rozpusteným maslom. Ňam!
Na týchto guľkách mám najradšej ich konzistenciu a to, že nie sú plnené ovocím. Nemám to veľmi rada, lebo ovocie stratí svoju chuť, ťažšie sa to vyrába a čerstvého ovocia môžete dať, koľko vám len chutí…
Varianty: Ak máte veľmi dobré čerešne s výraznou sladkokyslou chuťou, vyskúšajte. Mne to chutí ešte viac, ako s jahodami. Alebo zrelé, sladké marhule. Alebo všetko dokopy.
![]() |
Tvarohové guľky s čerstvými jahodami |
mňam jahodky, zaspala by som v nich aj 🙂
ahoj, aky tvaroh prosim? lebo je vela rôznych druhov tvarohov…. dakujem Janka
Určite má byť hrudkovitý. Či už rtučný, alebo nie, to je na Vás, čomu dávate prednosť, ale nemala by to byť krémovitá konzistencia.
nepodarilo sa,rozvarili sa😵😵
Pani Janka, myslím, že skôr ešte neboli uvarené. Preto píšem, že vždy jednu vytiahnem a prekrojím. Musí byť vo vnútri pevná. Pokiaľ nie sú uvarené, tak sú celé veľmi mäkké, až také krémovité. Treba ich šupnúť naspäť. Rozvariť by ste ich mohli tak, že to preženiete s dĺžkou varenia a začnú sa vám od okrajov "strapkavo" rozpadávať vo vode. Správne uvarené guľky sú tiež mäkké, ale držia po kope, a ako postupne chladnú, tak aj viac tuhnú. Takže ochutené a všetkým možným dobrým na tanieri sú tuhšie a pevnejšie. Tak 🙁