Hm…, je jún, chodíme v kabátoch a v čižmách a valí sa na nás Dunaj. Tak, kým ešte nezalial všetky jahodové polia a záhradky, urobme si domácu jahodovú zmrzlinku.
Jahodová zmrzlina
Prezradím vám recept na moju obľúbenú zmrzlinu. Nemám zmrzlinovač a recepty, kde je základom mlieko a vajcia ma veľmi neoslovili, tak som si minulé leto vymyslela svoju zmrzlinu – povedalal som, si, že, ak je dobrý aj nezmrznutý základ na zmrzlinu, mohla by byť dobrá aj zmrzlina. Takže: nepotrebujete zmrzlinovač, je to jednoduché, viete, aké suroviny ste použili, návšteva bude ohúrená a všetci si pochutnáte.
Ale, pozor, zo zmrzliny sa priberá… 🙂
Potrebujeme:
400g jahôd
150g práškového cukru, podľa možnosti, trstinový (rozmixovaný na jemno)
pár kvapiek pravej vanilky
pár kvapiek limetky alebo citróna – podľa chuti
250ml 33 – 36% smotany
1ČL ružovej vody – ak máte, pridajte, je to super
Jahody rozmixujte s cukrom a s vanilkou, dochuťte citrónom alebo limetkou, pridajte ružovú vodu.( vôňa ruží sa krásne dopĺňa s vôňou jahôd, takže, ak náhodou máte ružovú vodu, pridajte ju do jahodovej zmesy. Ale nie je to nutnosť.) Potom opatrne vmiešavajte vyšľahanú šľahačku.
Nalejte do misky, dobre zatvorte a nechajte v mrazničke aspoň 6 hodín. Vznikne výborná jahodová zmrzlina, krásnej farby, s kúskami jahôd, s vôňou jahôd a… s chuťou jahôd.
![]() |
Jahodova zmrzlina |
![]() |
Strawberry icecream |
Jahody so šľahačkou
Obyčajné. Áno. Ale výborné. Bez jahôd so šľahačkou sa jahodové obdobie nemôže ani začať, ani skončiť. Tak ich troška vylepšime. Ako?
Rozmixujeme jahody s trstinovým cukrom a s vanilkou, potom jemne vmiešame do vyšľahanej šľahačky. Trocha zmesi si môžeme odložiť na ozdobu. Mätový lístok, jahôdka – hotovo. Hm?
![]() |
jahody so šľahačkou |
![]() |
jahodové dobroty |
![]() |
ňami… |
Jahôdky sú to pravé v takýto upršaný nevľúdny deň. Už aj pohľad na ne zlepší náladu 🙂