Máme tu ríbezle, maliny, doznievajú jahody… Matúš sa vracia domov na prázdniny, a tak je čas upiecť náš obľúbený kysnutý koláč. Je to náš „rodinný“ koláč, ktorý nás nikdy neomrzí. Asi prvý z kysnutých, ktorý bol, je a bude. Najvhodnejším ovocím sú ríbezle, môžete použiť aj mrazené. V zime sa dá robiť s džemom namiesto ovocia a je tiež skvelý.
Cesto:
3 – 1/2 dl vlažného mlieka
30 g kvasníc
500 g hladkej múky (vyskúšala som polovicu špaldovej a polovicu pohánkovej)
soľ
40 g cukru
2 žĺtky
100 g masla
Plnka:
300g tvarohu
100g cukru
vanilkový cukor alebo vanilkovú esenciu
1 žĺtko
štipka soli
Posýpka:
100 g kryštáľového cukru
50 g múky
50 g masla
škorica v prášku
štipka soli
Postup:
Do trochy vlažného mlieka pridáme 30g droždia a 1ČL cukru. Keď kvasnice vykysnú, vylejeme ich do misy a vymiešame s múkou, cukrom, žĺtkami a štipkou soli. Na záver vmiešame mäkké, nie rozpustené maslo a poriadne vymiesime tak, aby sa cesto odlepovalo od varechy. Položíme na teplé miesto, prikryjeme a necháme vykysnúť.
Kým cesto kysne, ochutíme tvaroh a nachystáme si posýpku. Posýpku spracujeme rukami. Do misky dáme maslo a ostatné prísady, rozmrvíme a zároveň premiešavame prstami. Má sa sypať – preto sa volá posýpka. Potom cesto roztiahneme – natrieme na plech, ak by sa lepilo, použite naolejované ruky.
Roztrúsime tvaroh, ovocie a na záver posýpku. Koláč necháme na plechu dobre vykysnúť, lebo cesto nám manipuláciou kleslo. Pečieme na 200°C do ružova.
Ešte jena dôležitá informácia – aby bol koláč mäkký, treba ho hneď po upečení prikryť jednou, dvoma čistými utierkami a nechať chvíľu odpočívať.

