Práve som si pozerala počasie na niektorých miestach, ktoré mám rada. V horúcom Provence je 30°C, v Paríži príjemne – obláčikovo a 26°C, v Londýne viac obláčikových 23°stupňov, vo Florencii aj v Egypte (v našom obľúbenom Soma Bay) je 37°C a v Bratislave… 39°C.
Hm, máme tu teplejšie, ako v Egypte, len k moru to máme dosť ďaleko. Tak to vydržme a možno nám dobre padne niečo ľahké a osviežujúce. Možno – moje citrónové rezy… ??? hmm… 🙂
Nie, nie. Už dostávam reklamácie, že stále uverejňujem sladké dobroty a všetci to potom musia pripravovať a jesť a dobrovoľne priberať. Tak si dáme najprv letnú diétku.
Na trhu je lúsková fazuľka a netreba stále variť polievky a prívarky, urobme si fazuľku, ako prílohu k novým zemiačikom a dolňme osviežujúcim šalátom.
Zelená fazuľka na masle s cibuľkou, cesnakom a kôprom
(podľa sesterničky Alenky)
zelená fazuľka
maslo alebo olej
mladá cibuľka alebo sladká cibuľa
1 -2 strúčky cesnaku (alebo, podľa chuti)
soľ
kôpor
citrón alebo limetka
Fazuľku očistíme a uvaríme vo vode. Ja ju rada varím, ako špargľu, pridám 1 – 2 ČL cukru, citrónovú šťavu (ale aj trocha soli).
Na rozohriatu panvicu dáme maslo alebo olej a keď sa roztopí, pridáme nakrájanú cibuľku. Posolíme, popražíme a na záver prihodíme ošúpané strúčiky cesnaku. (cesnak ešte v šupke rozpučíme lyžičkou, čím sa oddelí zo šupky, ale aj trocha rozpučí a lepšie sa na panvičke rozvinie jeho chuť) . Pridáme fazuľku, premiešame, podusíme, aby sa poprepájali chute a na záver prihodíme ešte pekný kúsok masla. Čím viac, tým lepšie. 😃 Z toho nepriberiete, viac priberiete zo zemiakov a z chleba.
Ak namiesto masla použijete olej, nedosiahnete takú lahodnú chuť, je to na vás… Na druhej strane, s olejom je to zdravšie.
Ja som pridala ešte opečený baklažán s bylinkami.
K tomu si uvarte nové zemiačiky najlepšej kvality a po uvarení ich premiešavajte s maslom a s trochou smotany, primerane dosoľte, pridajte nasekanú petržlenovú vňať a je to.
Samozrejme, treba šalát. Uhorkový je skvelý, samá dobrá vodička. V týchto horúčavách, to najlepšie, čo môže byť. Nastúhajte, osoľte, pridajte výbornú limetku, cukor a na jemnučko nakrájanú mladú cibuľku – nie, aby prerážala! ( vodu NIE, vodu pridávajú iba barbari ) Pred podávaním posypte nasekaným kôprom a petržlenom.
(A nie, aby bol šalát mdlej chuti, všetkého dajte s radosťou a primerane. )

Možno zatúžite po pečených zemiačikoch, ale načo robiť zbytočné pohyby a rozpaľovať sa horúcou rúrou… Nechajme to hádam na chladnejšie časy…

Pevne verím, že po diétke predsa len dôjde aj na tie citrónové rezy, veď citrón je vlastne tiež diétka a na leto sa veľmi hodí…N.