Tak, táto torta je samozrejme, gaštanová a patrí tiež medzi bezlepkové, je to variant na základné cesto, do ktorého som dala gaštanovú múku, takže je vo výsledku hutnejšie. To, čo mám na nej okrem gaštanov najradšej, je karamelová šľahačka, ktorá mi pripomína moje milované (staré, dobré, voľakedyeštepoctivé socialistické ) veterníky.
Recept:
5 vajec
150g cukru
50g gaštanovej múky
120g orechov alebo mandlí
soľ
vanilkový cukor
1ČL prášku do pečiva alebo sódy bicarbony
150g cukru
50g gaštanovej múky
120g orechov alebo mandlí
soľ
vanilkový cukor
1ČL prášku do pečiva alebo sódy bicarbony
Postup:
Žĺtka vymiešame s cukrom do svetlej peny a potom pridáme orechy, soľ a vanilkovú esenciu. Potom po lyžiciach vmiešame gaštanovú múku, do ktorej sme pridali sódu bicarbonu.
Bielka vyšľaháme až na záver, aby sa medzitým netopili. Pridávame ich do masy postupne, a ručne vmiešame veľmi zľahka.
Cesto nalejeme do formy a dáme piecť do rúry, rozohriatej na 180°C cca 35 – 45 minút. Skúšame špáradlom, to musí byť po vytiahnutí suché.
Nechajte koláč vychladnúť a opatrne odstráňte formu. Prekrojte na dve časti, z každej môžete urobiť jednu tortu, alebo spojte plnkou a potrite šľahačkou. V tom prípade, ale odporúčam 1 a 1/2 dávky šľahačky.
Bielka vyšľaháme až na záver, aby sa medzitým netopili. Pridávame ich do masy postupne, a ručne vmiešame veľmi zľahka.
Cesto nalejeme do formy a dáme piecť do rúry, rozohriatej na 180°C cca 35 – 45 minút. Skúšame špáradlom, to musí byť po vytiahnutí suché.
Nechajte koláč vychladnúť a opatrne odstráňte formu. Prekrojte na dve časti, z každej môžete urobiť jednu tortu, alebo spojte plnkou a potrite šľahačkou. V tom prípade, ale odporúčam 1 a 1/2 dávky šľahačky.
Gaštanová plnka I. – jednoduchá a dobrá
1ks gaštanového pyré (250g)
250ml šľahačky
250ml šľahačky
Rozmrazené pyré nastrúhame na strúhadle na väčších očkách. Asi 1/2 šlahačky nalejeme do nádobky na šľahanie a pridávame po lyžciach nastrúhané pyré. Šľaháme zľahka, na najnižšom stupni, ak začína hustnúť, prídáme zvyšok pyré aj zvyšok šľahačky a vymiešame do hustého krému.
Karamelová šľahačka:
3 PL trstinového cukru skaramelizujeme, prilejeme
250ml šľahačky
štipku soli a spolu uvaríme.
250ml šľahačky
štipku soli a spolu uvaríme.
Šľahačku necháme poriadne vychladnúť v chladničke a vyšľaháme. Tvorí poslednú, pre mňa najlepšu 🙂 vrstvu torty.

Výborný nápad, vyskúšame 🙂
🙂 🙂 🙂
Vynikajuca, rozdavam tento recept a kazdemu velmi chuti..:)
Fakt? 😀Jeeej, supeer, to sa veľmi teším.