24 októbra

Pohánková torta / pohánkové rezy s hokaidom a s pudingovým krémom ( bezlepková)

0  comments

Hokaido je naozaj univerzálna surovina a mňa fascinuje, že z nej môžete pripraviť kompletné menu. Potrebovala som nejaký dezert, ktorý by nebol z pšenice. Skúšala som rôzne variácie, vážila, opravovala… Napokon zvíťazila pohánka. Recept konečne môžem vypustiť a pridávam dva varianty krému. (A bez krému pre tých, ktorí nechcú ani gram tuku…)

Cesto :
120g pohánkovej  múky
½ ČL kypriaceho prášku – v DM dostať bio, phosphatfrei
½ ČL sódy bikarbóny
½ ČL škorice
1/4  ČL mletého badyánu
štipka soli
4 vajíčka
150 g trstinového cukru (dobré je rozmixovať na jemnejšiu konz)
150 g tekvicového pyré
100g vlašských orechov, nasekaných alebo pomletých nahrubo

Tekvicu (hokaido alebo maslovú tekvicu) umyjeme, v tomto prípade aj ošúpeme, nakrájame na kúsky a dáme uvariť nad parou. Potom prepasírujeme. Žĺtka vymiešame s cukrom. Múku zmiešame s práškom, sódou bicarbonou, škoricou a s badyánom. Do žĺtkovej zmesi pridáme orechy, múku a vmiešame sneh z bielkov. Dáme piecť  do rúry vyhriatej na 180°C asi na 15-25 min. 
Pudingový krém: 
500 ml mlieka
10 ČL Zlatého Klasu alebo maizény                                                                                             
10 ČL trstinového prášk. cukru 
uvaríme na puding, necháme vychladnúť  a vmiešame do vyšľahanej šľahačky:
šľahačka: 50g  trstinového práškového cukru
250ml šľahačky
1 ČL vanilkového extraktu

 Na záver môžeme podávaný dezert špičkou lyžičky jemne  poliať medom
Pomarančová plnka:
200 g mascarpone 

šťavu z 1 pomaranča 
1PL maizény
1PL arómy (extraktu) z pomarančových kvetov 
2 lyžice trstinového cukru 
100g  trstinového práškového cukru 
6 PL mäkkého masla 
1 ČL vanilkového extraktu 
časť šťavy z 1 pomaranča zmiešame s 2 lyžicami trstinového cukru – rozpustíme a zvyšok šťavy zmiešame s lyžicou maizény a   privedieme do varu, čím šťavu zahustíme . Pridáme vanilku a extrakt z pomarančových kvetov. Vmiešame do mascarpone, na záver vmiešame 200g QimiQ classic. Necháme stuhnúť. Potom ozdobíme šľahačkou vyšľahanou s cukrom a vanilkou. 
hokaido dezert s pudingovým krémom

Recept môžete použiť aj na prípravu torty, v tomto prípade však šľahačku dávam ako poslednú vrstvu. Ľudí niekedy odrádza, že do cesta ide pohánka. Má zvláštnu chuť a naozaj nie je zvykom vyrábať z pohánky torty. Vyskúšajte, určite vám bude chutiť, sľubujem 🙂

 

výborná torta z pohánkovej múky

 

bezlepková torta s pudingovým krémom

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Mohlo by sa Vám páčiť

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Prihláste sa na odber nových receptov

>