Hokaido je naozaj univerzálna surovina a mňa fascinuje, že z nej môžete pripraviť kompletné menu. Potrebovala som nejaký dezert, ktorý by nebol z pšenice. Skúšala som rôzne variácie, vážila, opravovala… Napokon zvíťazila pohánka. Recept konečne môžem vypustiť a pridávam dva varianty krému. (A bez krému pre tých, ktorí nechcú ani gram tuku…)
Cesto :
120g pohánkovej múky
½ ČL kypriaceho prášku – v DM dostať bio, phosphatfrei
½ ČL sódy bikarbóny
½ ČL škorice
1/4 ČL mletého badyánu
štipka soli
4 vajíčka
150 g trstinového cukru (dobré je rozmixovať na jemnejšiu konz)
150 g tekvicového pyré
100g vlašských orechov, nasekaných alebo pomletých nahrubo
10 ČL Zlatého Klasu alebo maizény
10 ČL trstinového prášk. cukru
šľahačka: 50g trstinového práškového cukru
250ml šľahačky
1 ČL vanilkového extraktu
Na záver môžeme podávaný dezert špičkou lyžičky jemne poliať medom
200 g mascarpone
šťavu z 1 pomaranča
1PL maizény
1PL arómy (extraktu) z pomarančových kvetov
2 lyžice trstinového cukru
100g trstinového práškového cukru
6 PL mäkkého masla
1 ČL vanilkového extraktu
![]() |
hokaido dezert s pudingovým krémom |
Recept môžete použiť aj na prípravu torty, v tomto prípade však šľahačku dávam ako poslednú vrstvu. Ľudí niekedy odrádza, že do cesta ide pohánka. Má zvláštnu chuť a naozaj nie je zvykom vyrábať z pohánky torty. Vyskúšajte, určite vám bude chutiť, sľubujem 🙂
![]() |
výborná torta z pohánkovej múky |
bezlepková torta s pudingovým krémom |