Mnohí majú radi klasické vanilkové rožteky. Ale čo si majú počať všetci tí „bezlepkoví“, ktorých stále pribúda? Netreba sa trápiť, dokážete si upiecť svoje bezlepkové, ktoré budú určite lepšie a lacnejšie ako z obchodu, a ktoré vám určite budú potajomky vyjedať aj všetci „lepkáči“. Môžete použiť vlašské alebo lieskové orechy, ja som tentokrát použila mandle, pretože myslím, že viac vynikne chuť vanilky. A ponúkam vám trocha inú chuť – upečte si levanduľovo vanilkové rožteky. Neočakávajte, že budete cítiť záhon levandule. Je lepšie, keď chuť neviete identifikovať. Keď vám to len chutí, chutí a vy neviete prečo. Zapamätajte si, že levanduľa vždy vynikne spolu s vanilkou, tieto dve chute a vône patria k sebe. Druhá vec, ktorú treba dodržať je, že levanduľu pridávame opatrne. Malé množstvo chuť vylepší, veľké množstvo nenávratne pokazí.
levanduľovo vanilkové rožteky
Recept: recept je na menšiu dávku, asi 30 – 35ks 100 g na jemno pomletých mandlí, príp. mandľovej múky 80g jemnej pohánkovej múky (skúste iný druh, ako slovenskú značku Kroner, je zle pomletá, nemám dobré skúsenosti) 50 g kukuričného škrobu alebo múky Jizerky, príp. zn.Schär, Mix Patisserie 100 g masla – nasekajte na kúsky 50 g cukru 1 žĺtok alebo vajce 1ČL vanilkovej esencie alebo 1ks vanilkového cukru 2 kvapky levanduľového prírodného esenciálnho oleja (do dvojnásobného množstva stačia 3 kvapky) soľ biely práškový cukor na obaľovanie
Postup:
Mandle ošúpeme a na jemno pomelieme. Dostať kúpiť aj mandľovú múku, ale je trocha drahšia. Pokiaľ ste ešte nešúpali mandle – treba ich spariť vriacou vodou a hneď, ako ste schopní ich vyberať z horúcej vody a šúpať, začnite. Mandľa by po jemnom zatlačení mala sama „vyskočiť“ zo šupky. Ak to prešvihnete a voda vám vychladne, už to bude dosť zaslúžená práca. Toto je najlepšie urobiť deň vopred. Pokiaľ ste nestihli, mandle budú po ošúpaní mokré a preto ich nemôžete hneď pomlieť. Vysušte ich servítkou a preložte na suchú servítku. Prípadne ich dajte trocha osušiť na panvičku. Suché mandle pomeľte na jemno.
Teraz všetky ingrediencie zmiešajte – nemusíte to príliš prehaňať – vytvarujte do valčeka, zabaľte do fólie a dajte aspoň na hodinu do chladničky. Cesto dosť stuhne a to je dobre, inak by sa nám s ním zle pracovalo. V každom prípade, s cestom treba pracovať rýchlo. Ja to robím tak, že postupne z valčeka odkrajujtem hrubšie kolieska, ktoré rozdelím na 3 časti a z každej ušúľam malý rožtek. Uložte na papierom vystlatý plech a pri teplote
180 °C pečte asi 10-12 minút. Upečené by mali mať jemne ružovú farbu.
Teraz pozor. Rožteky sa dosť rýchlo upečú a hneď za horúca ich treba obaľovať v cukre. Preto si medzi jednotlivými dávkami na pečenie dajte trocha odstup. Cukor s vanilkou si nachystajte na širší plytký tanier, aby sa vám tam zmestilo čo najviac horúcich rohlíčkov. Keďže sme použili bezlepkovú múku, budú veľmi krehké a lámavé. Veľmi opatrne každý podberte lopatkou a preložte na tanier s cukrom. Obalené rožteky prikryte papierom a nechajte odpočívať do ďalšieho dňa.
Samozrejme, nemusíte ich vôbec obaľovať a budú takisto dobré. Mne osobne chutia aj bez cukru navyše. Vyskúšajte a dajte mi vedieť.
Vanilkové rožteky s levanduľouVanilkový rožtek ku káve