Máte aj vy pocit, že už máte dosť ťažkých jedál a žiada sa vám zeleninka? Ja sa už sa neviem dočkať, kedy budú opäť fungovať trhy – pestrofarebné a plné vôní a farieb, ktoré sa budú každým týždňom meniť.
Nemám až tak rada cukinu, ale teraz sa mi akosi žiada. Na môj vkus obsahuje totiž dosť veľa vody a tým pádom aj o to menej chutí. Voda je síce na úkor chuti, ale na druhej strane všetko, čo obsahuje vodu, obsahuje aj sviežosť. Tak asi preto… ???
Toto je veľmi jednoduchý a rýchly recept, ktorý zvládne aj najväčšie kuchárske motovidlo.
Možno vám poslúži ako motivácia a tip na rýchly ľahký obed, či večeru. Na zapekanie sa hodí syr, mne sa však k cukine najviac hodí kvalitná mozarella.
Recept:
1 veľká cibuľa
1 strúčik cesnaku
poriadna štipka tymiánu
poriadna štipka posekaného rozmarínu
1 malá cukina na osobu
3 cherry paradajky na osobu
1 mozarella na osobu
soľ
olej
Koriander ( nemusí nutne byť )
trocha chilly papričky
trocha bazalky
Najprv si pripravte cibuľu. Ošúpte, nakrájajte na drobno a dajte smažiť na olej. Prihoďte cesnak v celku. Trocha posoľte a pridate aj rozmarín a tymián. Bude to krásne voňať. (už dostať čerstvý!!!) Cibuľku popražte do ružova, dostanete voňavý, sladkastý základ, ktorý je dobrý sám o sebe – ten presuniete do zapekacej misy.
Umyte cukiny a poriadne vyutierajte do sucha, pokrájajte na malé kúsky a pridajte k cibuľke. Mozarellu natrhajte na malé kúsky, pridajte k zmesi. Pokiaľ treba, ešte posoľte, posypte rozmrvenou chilly papričkou a bazalkou. Paradajky použite radšej cherry – sú sladkavé a nepotrebujete veľa, inak by ste mali veľa šťavy a vzniklo by zrejme čosi lečovité. Pemiešajte zľahka a máte to hotové.
Teraz už len misu strčte do rúry, vyhriatej na 200°C a nechajte zapiecť do ružova. (cca 30min.)
( mám rada, keď cukina stále trocha chrumká, paradajky „pustili“ chuť a syr je do ružova zapečený)
Jednoduché! Medzitým si uvarte výborné kvalitné zemiaky, zmiešajte s maslom a so smotanou alebo s mliekom a máte prílohu. Teraz už len vyčkajte, kým sa cukina zapečie a hami – ňami!
