Podobnú tortu som jedla v kaviarničke Gavalier a objednala som si ju pretože mám rada kokos aj čokoládu, pretože vyzerala naozaj dobre a pretože obsahovala minimálne množstvo múky. Ochutnávka dopadla výborne a odvtedy som mala o jednu domácu úlohu viac.
Kaviarničky a cukrárničky sa nezvyknú deliť s klientami o svoje receptúry, ale našťastie existuje internet a chute už boli „zapísané“.
Takže, mám pocit, že niečo podobné som predsalen našla, trošku upravila a vyrobila.
Variant z kaviarne je bez šľahačky a je to naozaj dobrý dezert, ale šľahačka túto tortu veľmi zjemní. Preto som šľahačku (aj džem) napokon použila.

Recept:
Korpus:
5 bielkov
130 g práškového cukru (ja používam trstinový)
1 vrecúško pravého vanilkového cukru alebo 1ČL vanilkovej esencie
200 g strúhaného kokosu
1 PL múky (na budúce skúsim „bez“)
1 ČL kypriaceho prášku (zvoľte bezfosfátový)
Vyšľahajte bielka s cukrom a s vanilkou do tuha. Potom jemne primiešavajte kokosovú múčku, ktorú ste zmiešali s múkou a s kypriacim práškom do pečiva. Cesto vylejte do formy vyloženej papierom na pečenie a pečte na 160 – 180°C asi 30 – 40 minút.
Čokoládová plnka:
5 žĺtkov
150 g čokolády na varenie (čím kvalitnejšia, tým lepšie)
1PL kakaa
50 – 100 g cukru
100 ml mlieka
1/2 vrecúška pravého vanilkového cukru alebo 1ČL vanilkovej esencie
200 g masla
1PL rumu alebo koňaku
Šľahačkový záver
250 ml šľahačky, najlepšie 36%
½ vrecúška pravého vanilkového cukru
(ak nemáte, použite vanilkovú esenciu a 1PL cukru)
(prípadne 1 – 2 PL mascarpone)
Postup na prípravu čokoládovej plnky:
Čokoládu rozpustite v kastróliku nad parou a cukor zmiešajte s mliekom. Keď sa čokoláda roztápa, časť mlieka s cukrom postupne vlievajte do čokolády a premiešavajte. Teraz môžete pridať aj kakao. (ak máte vanilkový cukor pridajte ho tiež teraz, ak máte vanilkovú esenciu, pridate až do vychladnutej zmesi)
Čokoláda sa tým aj trocha schladí. Keď je masa homogénna, do zvyšného mlieka s cukrom rozšľahajte žĺtka a všetko postupne primiešajte do čokolády. Teraz už ale vezmite elektrickú metličku a aspoň 10 – 15 minút šľahajte nad parou. Zmes sa postupne zahustí. Stiahnite, nechajte vychladnúť a vmiešajte zmäknuté maslo a rum. Ja som mala iba koňak, ale musím povedať, že dal tej mojej čokoláde ten správny šmrnc!
Korpus môžete nechať vcelku, alebo ho môžete rozdeliť v pomere 1:4 a základnú časť potrieť marhuľovým, alebo nejakým výrazným bezsemienkovým džemom. Prikryte druhou časťou a natrite čokoládovou plnkou. Prekryte aj okraje a boky torty a posypte ešte kokosom.
No a na záver – pridajte vyšľahanú šľahačku.
PS: Milujem kaviarničku Gavalier, aj ich skvelú kávu, ale musím sa priznať, že tentokrát je môj variant kokosovej torty oveľa lepší. Práve v týchto dňoch som si to bola porovnať. Asi je to tým, že domáce býva lepšie. 🙂
![]() |
kokosová torta – variant bez šľahačky |
![]() |
kokosová torta s čokoládovým krémom |

výborné, odporúčam 🙂
Ďakujem za výborný recept, chutil výborne – všetkým!))) Jana
Jeden kúsok stačí, však? Je to riadna bombička 🙂 … aaa ten ďalší až o chvíľu. Teší ma, že chutil – a všetkým 🙂