Prababka Milka bola neuveriteľne pracovitý a húževnatý človek. Mala rada deti, bola veľmi štedrá a úžasne dobre varila. Mala aj výborný vkus, zmysel pre materiál a farby… Z celej rodiny dokázala vybrať aj vo svojej dväťdesatke tie najkrajšie a najmodernejšie kúsky šiat práve ona. Vyrastala ako sirota a variť sa naučila v dome u bohatej a zámožnej rodiny, kde za mlada slúžila v kuchyni. Jej pečené jahňa, hoci trocha upravené, robím dodnes. Kapustu robím maminu a lokše, no… tie často kúpim. Ako prílohu môžete podávať aj bylinkové zemiaky s maslom, alebo zemiakové knedlíky. Pečená jahňacina je naše najobľúbenejšie jedlo zo všetkých mäsoviniek.
![]() |
pečené jahňacie stehno s červenou kapustou a s lokšami |
Pečené jahňacie stehno s rozmarínom, s cesnakom a s červenou kapustou
jahňacie stehno alebo pliecko
cesnak
soľ
čerstvý rozmarín
trocha čerstvej šalvie ( nemusí byť)
trocha oleja
horúca voda na podlievanie
poriadny pekáč s pokrývkou
Pokiaľ sa vám podarí jahňacinu bezpečne dostať do štádia, kedy sa kosti samy oddeľujú od mäsa, ste pred úspešným finále. Kosti vyberte a pečte ďalej. Teraz môžete k mäsu pridať pokrájaný zemiak, dva – o ten sa budete neradi deliť. 🙂 Stále kontrolujte mäso, prevaľujte ho vo výpeku, aby získavalo postupne tmavú zlatistú farbu a krásny lesk. Mäso zvyknem po vybratí kostí pokrájať na menšie kúsky a dopiecť. (ak k mäsu podávate lokše, môžete ich tiež nahádzať do hrnca tesne pred podávaním, priklopiť pokrievku a chvíľu počkať – krásne zmäknú) Hotovo. podávajte s lokšami a s červenou kapustou.
Červená kapusta na slaninke so škoricou
cca 1kg červenej kapusty
1 väčšia cibuľa
olej, alebo masť
kúsok slaninky (nie je nutnosť)
cukor
voda (prípadne dobré červené víno)
rímsky kmín
2ks nového korenia,
3ks klinčekov
bobkový list
kúsok škorice v celku
soľ
vínny ocot alebo ume ocot ( pozor, ume ocot je už slaný)
trocha múky
Do hrnca dáme trocha oleja, na kocky nasekanú slaninku a na to dáme opiecť na drobno nakrájanú cibuľu. Opekáme do jemne ružova a prisypeme cukor. Necháme cukor skaramelizovať, pridáme na jemno nakrájanú kapustu a podlejeme trochou vody. Netreba veľa, pretože kapusta si vodu ešte pustí. Posolíme a pridáme ocot. Ocot je dôležitý, aby nám kapusta nezmľandravela a aby si uchovala peknú farbu. Pridáme všetky koreniny (kmín, škoricu, bobkový list, nové korenie) a dusíme do mäkka. Keď je kapustá mäkká, zľahka posypeme múkou a dobre premiešame. Kapusta sa trocha zahustí a bude mať lahodnejšiu konzistenciu i chuť. Na záver podľa potreby ešte pridáme cukor, ocot , prípadne soľ. Výsledná chuť má byť sladkokyslá, voňavá a len veľmi jemne chrumkavá.
![]() |
pečená jahňacina s rozmarínom a s cesnakom |
Zemiakové knedle
500g zemiakov
100 – 150g hrubej múky
1 – 2 vajcia
menšia cibuľa
60 – 80 g slaninky
mleté čierne korenie
majorán
petržlenová vňať
soľ
Na cibuli orestujeme slaninku pokrájanú na veľmi jemno. Uvarené zemiaky ( v šupke ) prelisujeme, prípadne nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, orestovanú slaninku s cibuľou, múku , vňaťku a majoránku. Cesto dobre vypracujeme a vyrobíme si 5 -6 cm valčeky, ktoré varíme asi 15 – 20 minút v osolenej vode. Presnejšie, po vyplávaní ich ešte varíme asi 10 min. ( niekto odporúča presne 20 min. od vloženia do vody)
Vyberieme, nakrájame, podávame.
ahoj alenka, krasne a nepochybne aj vy borne recepty… to jahna je netradicna kombinacia , ako jesenna kacica ci husacina , ale fantazii a chutiam sa medze nekladu. Nam jahniatko chuti najviac s humusom a pripadne chrenovou cviklou. A tu kokos tortu urcite vyskusam. MajaF.
Ja sa priznam, ze stale robim toto, lebo sa bojim, ze ine mi nebude chutit. Napríklad som jedla, čo robila sestra a to mi vôbec nechutilo. Zaroven jahnacina nie je lacna zalezitost, tak ju mavame len obcas a to sa uz vsetci tesime na nase zname a osvedcene chute. Niekedy robim aj mätovú omáčku, ale to je skôr doplnok na celkové spestrenie. Milujeme tú červenú kapustu na "sladkokyslovoňavo". 🙂 Ale recept na dobrý humus, to si dám povedať. 🙂 PS: kokosová zatiaľ všetkým strašne chutila. Vyskúšaj určite. 🙂