16 apríla

Pečené jahňa s rozmarínom, cesnakom, s červenou kapustou a s lokšami

2  comments

Prababka Milka bola neuveriteľne pracovitý a húževnatý človek. Mala rada deti, bola veľmi štedrá a úžasne dobre varila. Mala aj výborný vkus, zmysel pre materiál a farby… Z celej rodiny dokázala vybrať aj vo svojej  dväťdesatke tie najkrajšie a najmodernejšie kúsky šiat práve ona. Vyrastala ako sirota a variť sa naučila v dome u bohatej a zámožnej rodiny,  kde za mlada slúžila v kuchyni. Jej pečené jahňa, hoci trocha upravené, robím dodnes. Kapustu robím maminu a lokše, no… tie často kúpim. Ako prílohu môžete podávať aj bylinkové zemiaky s maslom, alebo zemiakové knedlíky. Pečená jahňacina je naše najobľúbenejšie jedlo zo všetkých mäsoviniek. 

pečené jahňacie stehno s červenou kapustou a s lokšami

Pečené jahňacie stehno s rozmarínom, s cesnakom a s červenou kapustou

jahňacie stehno alebo pliecko
cesnak
soľ
čerstvý rozmarín
trocha čerstvej šalvie ( nemusí byť)
trocha oleja
horúca voda na podlievanie
poriadny pekáč s pokrývkou

Postup
Mäso poriadne umyjeme, vysušíme papierovou servítkou, potom urobíme ostrejším nožom zárezy popri kosti. (akési mini kapsičky), kroré napcháme pretlačeným cesnakom, nasekaným rozmarínom (šalviou) a trochou soli. Takisto, celé mäso potrieme cesnakom, rozmarínom a posolíme. 
Mäso dáme do suchého pekáča, pridáme asi lyžicu oleja a podlejeme troškou vody. (asi 1-2PL) a prikryjeme. Jahňa dáme do rúry, zohriatej na 250°C a po 10 min. stiahneme na 220 – 200°C. Pečieme a kontrolujeme. Najdôležitejšie je, čo budete robiť teraz. Jahňa chceme upiecť, nie uvariť. Preto vody nesmie byť nikdy veľa. Aj mäso niečo pustí, preto stále kontrolujeme, v akom stave je výpek. Ak bude priveľa vody,  mäso sa bude variť, zostane gumovité a stratí chuť. Ak bude primálo, začne sa pripekať , vysušovať a pripáli sa. Preto si na pečenie mäsa rezervujte asi 5 hodín . Treba udržiavať správny pomer tuku a vody. Ak je málo vody, trošku prilejeme, ak je málo tuku, pridám maslo.Kontrolujte asi každých 30 minút.

Pokiaľ sa vám podarí jahňacinu bezpečne dostať do štádia, kedy sa kosti samy oddeľujú od mäsa, ste pred úspešným finále. Kosti vyberte a pečte ďalej. Teraz môžete k mäsu pridať pokrájaný zemiak, dva  – o ten sa budete neradi deliť. 🙂 Stále kontrolujte mäso, prevaľujte ho vo výpeku, aby získavalo postupne tmavú zlatistú farbu a krásny lesk. Mäso zvyknem po vybratí kostí pokrájať na menšie kúsky a dopiecť. (ak k mäsu podávate lokše, môžete ich tiež nahádzať do hrnca tesne pred podávaním, priklopiť pokrievku a chvíľu počkať – krásne zmäknú) Hotovo. podávajte s lokšami a s červenou kapustou.

Červená kapusta na slaninke so škoricou

cca 1kg červenej kapusty
1 väčšia cibuľa
olej, alebo masť
kúsok slaninky (nie je nutnosť)
cukor
voda (prípadne dobré červené víno) 
rímsky kmín
2ks nového korenia,
3ks klinčekov
bobkový list
kúsok škorice v celku
soľ
vínny ocot alebo ume ocot ( pozor, ume ocot je už slaný) 
trocha múky

Do hrnca dáme trocha oleja, na kocky nasekanú slaninku a na to dáme opiecť na drobno nakrájanú cibuľu. Opekáme do jemne ružova a prisypeme cukor. Necháme cukor skaramelizovať, pridáme na jemno nakrájanú kapustu a podlejeme trochou vody. Netreba veľa, pretože kapusta si vodu ešte pustí. Posolíme a pridáme ocot. Ocot je dôležitý, aby nám kapusta nezmľandravela a aby si uchovala peknú farbu.  Pridáme všetky koreniny (kmín, škoricu, bobkový list, nové korenie) a dusíme do mäkka. Keď je kapustá mäkká, zľahka posypeme múkou a dobre premiešame. Kapusta sa trocha zahustí a bude mať lahodnejšiu konzistenciu i chuť. Na záver podľa potreby ešte pridáme cukor,  ocot , prípadne soľ. Výsledná chuť má byť sladkokyslá, voňavá a len veľmi jemne chrumkavá. 

pečená jahňacina s rozmarínom a s cesnakom

 

Zemiakové knedle

500g zemiakov
100 – 150g hrubej múky
1 – 2  vajcia
menšia cibuľa
60 – 80 g slaninky
mleté čierne korenie
majorán
petržlenová vňať
soľ

Na cibuli orestujeme slaninku pokrájanú na veľmi jemno. Uvarené zemiaky ( v šupke ) prelisujeme, prípadne nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, orestovanú slaninku s cibuľou, múku , vňaťku a majoránku. Cesto dobre vypracujeme a vyrobíme si 5 -6 cm valčeky, ktoré varíme  asi 15 – 20 minút v osolenej vode. Presnejšie, po vyplávaní ich ešte varíme asi 10 min.  ( niekto odporúča presne 20 min. od vloženia do vody) 
Vyberieme, nakrájame, podávame. 


Print Friendly, PDF & Email

Mohlo by sa Vám páčiť

  • ahoj alenka, krasne a nepochybne aj vy borne recepty… to jahna je netradicna kombinacia , ako jesenna kacica ci husacina , ale fantazii a chutiam sa medze nekladu. Nam jahniatko chuti najviac s humusom a pripadne chrenovou cviklou. A tu kokos tortu urcite vyskusam. MajaF.

  • Ja sa priznam, ze stale robim toto, lebo sa bojim, ze ine mi nebude chutit. Napríklad som jedla, čo robila sestra a to mi vôbec nechutilo. Zaroven jahnacina nie je lacna zalezitost, tak ju mavame len obcas a to sa uz vsetci tesime na nase zname a osvedcene chute. Niekedy robim aj mätovú omáčku, ale to je skôr doplnok na celkové spestrenie. Milujeme tú červenú kapustu na "sladkokyslovoňavo". 🙂 Ale recept na dobrý humus, to si dám povedať. 🙂 PS: kokosová zatiaľ všetkým strašne chutila. Vyskúšaj určite. 🙂

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Prihláste sa na odber nových receptov

    >