4 apríla

Rizoto s karfiolom Romanesco a s ančovičkovou posýpkou

Risotto ai cavolfiori podľa Jamie Olivera

Máme veľmi radi talianske rizotá a tento recept, ktorý Jamie označil ako „absolútne vynikajúci recept“, je naozaj vynikajúci. 
Kúpte si rímsky karfiol (romanesco) – je to karfiol zelenej farby, ktorého ružičky sú skôr malé vežičky, a myslím, že tak ho nazývajú aj francúzi. Má oveľa jemnejšiu chuť, ako klasický karfiol a okrem toho, je mierne šmrncnutý do brokolice, takže, ako bonus dostal tento karfiol do daru ďalšiu príchuť navyše. 
Do rizota tak dostanete zdravú zeleninu a navyše, Jamie ho posypal niečím, čo sa nazýva „chilli pangrattato“ – čo je ančovičková chrumkavá posýpka.  Je skvelá a k  mierne sladkavej príchuti rizota a k jeho krémovitej konzistencii pridáva ako kontrast slano – rybacinkovo – chrumkavú posýpku, ktorá je… straaašne dobrá.

A toto je Jamieho recept:

Chrumkavá chilli – ančovičková posýpka (Chilli pangrattato)

2 hrste starého chleba, potrhaného na kúsky (ja niekedy používam cornflaky, pretože sme „bezlepkáči“)
1 malá konzerva sardeliek, olej odložiť
3 malé sušené chilli papričky bez semienok
olivový olej
1 ks karfiol romanesco
V mixéri rozmixujte chlieb spolu so sardelami, olejom z konzervy a s chilly papričkami. Nahrejte panvicu s troškou oleja, nasypte rozmixovanú zmes a opekajte, stále miešajúc a natriasajúc do zlatista, až kým nedostanete zlatistú a chrumkavú strúhanku, či posýpku. 

Recept na rizoto:

1 x risotto bianco (ryža, zeler, cibuľa, cinzano, vývar)
soľ 
čerstvo pomleté čierne korenie
malá kytička čerstvej mäty – natrhané lístky
syr parmezán – nastúhať
hrsť čerstvej posekanej petržlenovej vňate
tymián
maslo

Poodrezávajte hrubé listy karfiolu a odrežte stopku. Najemno posekajte pekné vnútorné časti stopky. Začnite s prípravou risotto bianco a pridávajte na drobno posekané karfiolové stopky do hrnca s cibuľou a s celerom v prvej fáze. Karfiolové ružičky pridajte do hrnca s horúcim vývarom.
Postupujte podľa zákldaného receptu na rizoto, pridávajúc po častiach vývar, kým sa ryža napoly neuvarí. Teraz by už mali byť karfiolové ružičky pomerne mäkké, takže ich môžete pridávať do rizota spolu s vývarom, drobiac ich do ryže.  Pokračujte, kým sa ryža neuvarí a kým neprimiešate všetok karfiol.
Vo 4. fáze, keď pridáte maslo a parmezán primiešajte aj petržlen a tymián, ochutnajte a dochuťte. Posypte sardelovým pangrattatom, nastrúhajte ešte viac parmezánu na vrch a podávajte. Veľmi, veľmi dobré.

Rizoto s karfiolom Romanesco a s ančovičkovou posýpkou
Rizoto s rímskym karfiolom

 

Rizoto s karfiolom Romanesco a s ančovičkovou posýpkou
výborné karfiolove rizoto s ančovičkovou posýpkou
Rizoto s karfiolom Romanesco a s ančovičkovou posýpkou
Karfiolove rizoto s ančovičkovou posýpkou

 





Print Friendly, PDF & Email

Mohlo by sa Vám páčiť

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Prihláste sa na odber nových receptov

>