Veľmi jednoduchý, veľmi rýchly, veľmi nezdravý a veľmi dobrý… Dezert som chutnala na Floride v reštaurácii Casablanca, kde veľmi dobre varia, a kde pripravujú aj tento dezert. Je to asi niečo, ako národný dezert z tej oblasti, teda konkrétne z Key Westu, čo je najjužnejší cípik na Floride.
Bolo mi povedané, že Key lime si proste musím dať. Keďže mám rada citrónikové chute – sem ide limetka – od svojho príchodu som cielene „išla po ňom“.
Recepty z internetu som pokombinovala a tu je môj variant. Asi to nie je veľmi zdravé, kondenzované mlieko vôbec nepoužívam ale je to naozaj výborné… Ak nemáte čas piecť a potrebujete si na druhý deň (vtedy je najlepší) nachystať výborný dezert, za ktorý zožnete pochvalu, to je ON!
Recept na Key Lime:
Korpus:
80 g cukru (používam trstinový, ktorý rozmixujem na jemno)
1 x balenie keksov Hobbits
80 g masla (rozpusteného)
¼ ČL škorice
¼ ČL mletého zázvoru
¼ ČL soli
¼ ČL Bourbunskej vanilky
Keksy rozmixujte na jemno a zmiešajte so všetkými ostatnými ingredienciami. Natlačte do formy a vyformujte tak, aby vznikol malý okraj. Dajte asi na 5 minút piecť do rúry. (asi na 180°C. Nechajte na mriežke vychladnúť.
Limetkový krém:
1 x malé sladké Salko
cca 1dl limetkovej šťavy
2 -3 žĺtky
1/2 ČL citrónovej kôry z biocitrónu (nemala som bio limetku)
Krém vymiešte do hladka a vylejte na vychladnutý korpus. Dajte piecť na 15 – 20 minút, nechajte vychladnúť na mriežke, potom odložte aspoň na 1 hodinu do chladničky. Najlepší je na druhý deň. Ozdobte šľahačkou, citrónovou, či limetkovou kôrou a čakajte na potesk.
Prikladám link: http://www.delish.com/recipefinder/key-lime-pie-recipe-clv0510 – z tohoto receptu som čerpala najviac, akurát uvedená dávka na krém je asi malá, treba
urobiť dvojnásobné množstvo, alebo dať do menšej formy. Ja som použila rozmer s priemerom 24 cm. Preto môj Key Lime má troška iný vzhľad. Ja som dala šľahačku na celý povrch torty – šľahačka sa tam náramne hodí – ale dôvod bol aj ten, že som chcela dostať trocha vyšší dezert. No… čo vám poviem, mal úspech. 🙂
