30 októbra

Grilážová torta – bezlepková

2  comments

Tak… toto je môj pokus o grilážovú tortu. Keďže recept sa nedá zohnať , vymyslela som si svoj variant a som spokojná. Je dokonca bezlepková aj je vynikajúca. Torta prešla skúškou  a dopadla dobre, dokonca sa musím poponáhľať s uverejnením receptu. Tak nech sa páči. 
Zatiaľ som sa veľmi nepohrala s vizážou, takže na prvý pohľad torta asi nevyzerá veľmi lákavo, ale ak budem mať viac času, napravím to. 
Do cesta som pridala med a ten sa výborne hodí s chrumkavou grilážovou plnkou. Nedajte sa odradiť tým, že treba šľahať vajcia nad parou. 15 minút vydržíte a výsledok stoí za to.
Dajte vedieť, ako to dopadlo. 🙂

Korpus:

80 g cukru (podľa možnosti trstinový)
2PL medu
vanilková esencia alebo Bourbunská vanilka s cukrom
120 g orechov – pomlieť
6 vajec

Cukor, vanilkovú esenciu a med vymiešame  so žĺtkami do svetlej peny, potom pridáme pomleté orechy a na záver pridáme vyšľahané bielka. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C minimálne 50 minút, podľa potreby aj viac… Kontrolujte špáradlom, ktoré zapichnete do stredu korpusu . Po vytiahnutí musí byť úplne suché.  Korpus nechajte vychladnúť na mriežke a prerežte napoly. Vychladnutý natrieme plnkou, prikryjeme druhou polovicou korpusu a potrieme zvyškom plnky. 

Plnka:

5 žĺtkov
150 g cukru
soľ
200g masla
50 g orechov
1ČL vanilkovej esencie

Trocha cukru si odsypte do misky s maslom. Zvyšok si rozdeľte na dve časti. Orechy dajte do kastrólika a jemne opekajte. Keď sú veľmi horúce, pridajte jednu časť cukru, aj trocha soli kvôli lepšej chuti  a nechajte skaramelizovať. Horúcu zmes vylejte na papier na pečenie  Dostanete stvrdnutú nepravidelnú masu z ktorej vytŕčajú karamelové orechy… a vy ste v pokušení ich odlamovať  a ochutnávať. Orechy sú teraz voňavo –  karamelovo – chrumkavé, hmm, tak to neprežente s ochutnávaním. Zmes roztlčte v mažiariku. 
Vymiešajte maslo, pridajte orechy, vanilku a vyšľahajte do krému. 
Teraz si vyšľahajte nad parou žĺtka s cukrom. Miešame usilovne asi 10 -15 min., žĺtka zmenia farbu a zhustnú. Do vychladnutej zmesi postupne vmiešavame maslový krém s orechami. A máte grilážovú plnku !

grilážová torta bez múky

 

Bezlepková grilážová torta
Grilážová torta – bezlepková

 

Print Friendly, PDF & Email

Mohlo by sa Vám páčiť

  • Ďakujeme za pokušenie 🙂 ihneď, ako bude čas, idem ju robiť. Tibove sliny budem zatiaľ zachytávať do vedra.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Prihláste sa na odber nových receptov

    >