Tak, a dnes mám pre vás skutočnú makovú dobrotku! Ľahká a lahodná, milovníci maku si opäť prídu na svoje. Torta nie je prisladká, vrstvy makového korpusu a maslovo – makového krému s koňakovou podchuťou sa výborne dopĺňajú, kvalitný džem všetko oživí a čokoláda doplní všetky úžasné chute. Určite to vyskúšajte. Je však veľmi dôležité použiť naozaj kvalitný mak. Akákoľvek horká príchuť vám dezert pokazí. Takže, ďakujem Majke a odporúčam môj obľúbený „Mak z Jarnej“…
Recept na makovú tortu:
Korpus:
6 žĺtkov
140 g práškového cukru
140 g mletého maku
6 bielkov
vanilka
štipka soli
Žľtka, vanilku a cukor vymiešajte do peny a pridajte pomletý mak. Na záver vmiešajte vyšľahané bielka. Hotovo. Vylejte do vymastenej a vysypanej formy (alebo vyloženej papierom) Pečte vo vyhriatej rúre asi na 180°C. Recept odporúča asi 30 minút, ale ja som korpus piekla skoro hodinu.
(Skúšajte priebežne so špáradlom, po vytiahnutí musí byť úplne suché, nemalo by zostať vlhké. Správne upečený korpus bude po prekrojení bledšej farby, viac do siva, nedopečený bude tmavý, do čierna. Nechajte vychladnúť na mriežke (aby sa nesparil)
Vychladnutý korpus prekrojte.
Plnka:
100 g masla
100 g práškového cukru
1 PL rumu alebo koňaku
150 ml mlieka
150 g maku (pomletého)
1 vanilkový cukor alebo vanilkový extrakt
štipka soli
výborný kyslejší džem, najlepší je višňový!
čokoláda a trocha masla
Vyšľaháme maslo, cukor, vanilku a rum, či koňak. Mlieko uvaríme spolu s makom do zhustnutia a necháme vychladnúť. Potom makovú zmes zmiešame s maslovým krémom. Korpus potrieme džemom a potom makovo – maslovým krémom. Pridáme ďlaší korpus a celú tortu potrieme zvyšným krémom. Dáme do chladničky stuhnúť a zatiaľ si pripravíme čokoládu. Dajte ju tam, čokoláda sa k maku naozaj hodí.
Ja som použila asi 70 g, ale myslím, že 100 g je fajn. Rozpustite ju v nádobe nad parou a primiešajte maslo. Nechajte trocha vychladnúť, len tak, aby vám čokoláda príliš nestuhla a dala sa naniesť na tortu. Teraz vyberte tortu z chladničky a pohrajte sa s čokoládou. Ale papať ešte nebudete. Nechajte tortu poriadne stuhnúť, inak to nebude ono. Chce to aspoň pol dňa. Najlepšie do druhého dňa.
![]() |
maková torta čerstvo nazdobená – šup do chladničky |
![]() |
maková torta s makovo – maslovým krémom |
Maková torta recept |
Maková torta a kávička musí byť! |
Tak sa mi zda, ze nam z toho maku uz dobre sibe 😉
No to som nevedela! Ale nevidno to, neboj… 🙂
Milujem makove dezerty.Dakujem za inspiraciu.
Supeeer! Táto je naozaj výborná. Zatiaľ má všade obrovský úspech.