Jeseň sa konečne rozhodla, že vytiahne farebné šaty a predvedie sa nám v plnej kráse. Rána sa nás pokúšajú zmiasť, lebo začínajú tajomnou hmlou! Ale postupne, a stále viac sa vystrkuje slniečko, aby sa všetko okolo nás pekne zafarbilo. Na stromoch sú stále kopy lístia, a tak nám ich tie stromy postupne sypú na chodníky. No a my, ak sa vyberieme na prechádzku, môžeme vnímať jeseň všetkými zmyslami. Lebo je aj farebná, aj voňavá, aj šušťavá. Tak si to užite tak, ako sa patrí ! A nech vám to pod nohami poriadne šuští. Jesennú farbu má aj naša obľúbená tekvička hokkaido. Varíme z nej polievky, pečieme a zapekáme. Vyskúšajte tento zaujímavý recept, myslím, že existuje v rôznych obmenách a toto je to ten môj obľúbený. 🙂
Potrebujeme:
dyňu hokkaido
olej
niekoľko (radšej viac) strúčikov cesnaku – neošúpať!
soľ
niekoľko vetvičiek rozmarínu
korenie
tymián
vlašské orechy
Zálievka:
dobrý med
olivový olej
soľ
citrónová šťava – podľa chuti (bez nej mi to príde mdlé)
petržlenová vňať
na jemno nasekaný rozmarín
upečený cesnak
Postup:
Dyňu (nešúpeme) umyjeme a nakrájame na mesiačiky, či na kúsky – to je na Vás.
Vložíme do pekáčika, polejeme olejom, posolíme, okoreníme, pridáme bylinky, neošúpané cesnačiky, aj vlašské orechy. Dajte ich tam, urobia výbornú chuť k tekvičke. Tekvička bude mäkká a k nej si chrumknete do voňavého maslového orecha. Ňam!
Pečieme kým nieje cesnak mäkký a tekvička je do ružova.
Medzitým nezaháľame, pripravíme zálievku. Všetko si namiešajte tak, aby vám to chutilo. Majú tam byť všetky chute. Na záver vmiešame upečený cesnak, roztlačíme ho a rozmiešame v zálievke. Teraz je to tá správna, zaujímavá chuť, ktorú sme chceli dostať. Zálievky má byť dosť – bude to na pečenej tekvici to najlepšie. Tak teda, ak prišla tá chvíľa, upečenú tekvicu polejeme zálievkou a jemne premiešame.
Podávame s pečenými zemiakmi a dobrým šalátom. Napríklad s rukolovým.
Je to dobré, jesenné, zdravé, a v tomto čase máme ešte všetko čerstvé.