Hráškový krém s koriandrom vymyslel Tomáš. Bol to veľmi šikovný kuchár a mal skvelé chute, možno len občas trocha štipľavejšie. Škoda, že sa kdesi stratil. Našťastie, recept sa nestratil. Túto polievku som si veľmi obľúbila a je to ďalšia skvelá, rýchla a veľmi jednoduchá polievka z rodiny hráškových. Jemná, vznešená, hladko sladkavá, voňavá po koriandri. To je presne to, čo ma dostalo. Chuť mladého hrášku a čerstvého koriandra je naozaj famózna! Vyskúšajte.
Hráškový krém s koriandrom
2 šalotky 2 – 3 strúčiky cesnaku čerstvý hrášok, prípadne mrazený (veľmi dobrý je Iglo Junge Erbsen, 350g) voda alebo slepačí vývar mleté čierne korenie maslo alebo olej cukor – na dochutenie, ak nemáte ten správny hrášok soľ 300ml smotany na šľahanie viazanička koriandru
Cibuľu nakrájame na veľmi jemno a dáme dusiť na olej (alebo maslo) a pridáme celé strúčiky cesnaku. Potom pridáme hrášok ( trocha hrášku si odložte bokom, pridáte ho na záver) a chvíľu dusíme. Ak máme hrášok čerstvý, podusíme trocha dlhšie, a až z uduseného trocha odberieme. Keď je hrášok mäkký, pridáme vodu alebo vývar, čerstvý koriander vcelku a varíme do zmäknutia hrášku. Potom osolíme, okoreníme, dochutíme cukrom, ak hrášok nie je dostatočne cukrový. ( nebojte sa toho, hrášok si cukor pýta, zvýrazní sa tak jeho pravá hrášková chuť) Teraz poriadne do hladka všetko rozmixujeme. Nie je vhodný ponorný mixér, budete musieť polievku pasírovať a to sú zbytočné straty. Rozmixovanú polievku vrátime do hrnca a pridáme smotanu, zvyšný hrášok a necháme prejsť varom. Ja ju podávam s mierne vyšľahanou smotanou a s nasekaným koriandrom.