Treska je vynikajúca, jemná ryba, a je tak trochu sviatočná, lebo si ju nemôžeme dovoliť pripravovať každý deň. Rybu mám najradšej so zeleninou. A ak ju mám na tanieri v rôznych chutiach a vôňach, tak to mám ešte radšej. Podľa mňa je toto také ľahké letné jedlo, ale aj výborné jesenné jedlíčko. Treska má tú výhodu, že okrem toho, že je chutná, veľmi rýchlo si ju pripravíte. Takže poďme k nej niečo dobré vymyslieť a pridať. Cesnakové maslo zvýrazní jej príjemnú chuť, mrkvové a cuketové rezance s rôznymi príchuťami nám to veľmi oživia a batátové pyré, okrem toho, že je vynikajúce, nás trošku viac nasýti. Lebo rybka je ľahké jedlo. No a šalátik to výborne osvieži. Pridávame a pridávame, až vznikol dosť dlhý názov. No, takže sa nám príprava trocha pretiahne, ale stojí to za to. Bude to naozaj také trochu sviatočné jedlo. Ľahké, zdravé, samé výborné chute, farebné, a lahodné.

Recept na tresku s bylinkovým maslom
Potrebujeme:
Tresku
maslo
čierne korenie
batáty
cukinu
mrkvu červenú
petržlenovú vňať
koriander
kurkumu
čiernu mrkvu
rascu
tyčinka škorice
cibuľu
listový šalát mix
limetku
soľ, med
olivový olej
cesnak
Postup:
Je lepšie si najprv pripraviť zeleninu, keďže ryba bude hotová rýchlo. Batáty ošúpeme, nakrájame a uvaríme. Popučíme, ochutíme soľou,maslom, limetkou a posypeme nasekanou vňaťkou. Kým sa batáty varia, ideme na zeleninu. Na panvicu dáme na olej do ružova opiecť nasekanú cibuľku. Pridáme soľ a opečieme spolu s kurkumou a s koriandrom. Pridáme cuketu a mrkvu, ktoré sme pomocou škrabky naplátkovali na tenké široké rezance. Chvíľu spolu podusíme a odstavíme. Zvlášť si pripravíme podobným spôsobom naplátkovanú čiernu mrkvu. Posypeme rascou, posolíme. K čiernej mrkve sa hodí viac sladkavejšia a voňavejšia chuť, takže odporúčam do oleja prihodiť tyčinku voňavej škorice a na záver všetko ešte dochutiť troškou medu a limetkou. Netreba urobiť veľa, stačí, ak príjemne obohatí chute v tanieri.
No a keďže je všetká zelenina tepelne pripravená, hodilo by sa pridať trocha čerstvej a sviežej chuti. Na to je dobrý čerstvý, chrumkavý listový šalátik. Umyť, trocha vysušiť, zaliať zálievkou a posypať nasekanou čerstvou vňaťkou.
Rybu umyjeme, nakrájame na porcie, poriadne vysušíme papierom, okoreníme a opečieme na masle. Pečieme krátko, asi 7 minút z jednej strany a z druhejj strany už len dopečieme.
Zálievka na šalát:
med, limetka, soľ, olivový olej – všetko vymiešať
Bylinkové maslo:
maslo, soľ, cesnak, a nadrobno posekané bylinky (napríklad, petržlenovú vňať) vymiešať. Môžete pridať aj pár kvapiek limetky. Ja mám rada ako základ petržlenovú vňať a troška tymiánu. Ňam, mne to proste na tej rybe veľmi chutí, A ak máte radi maslo, kľudne si ho dajte aj na batátové pyré. Bude sa krásne topiť, voňať a chutiť…
