17 februára

Ako nám otec chystal topinky s cesnakom

2  comments

Na chalupe sa kúrilo pieckami, a tak každé ráno bolo treba opäť všetko rozkúriť. Otec vždy vstával prvý. Zakúril v krásnej veľkej peci v kuchynke a nachystal nám čaj a … “topinky” s cesnakom. Toto som mohla jesť každý deň, otcove topinky sú dodnes pre mňa magické jedlo. Piekol ich na peci, ukladal postupne na veľký tanier, ponatieral cesnakom a masťou. K tomu rozvoniaval horúci čaj s medom a s citrónom… 
Deti, akonáhle začuli prvý dedov “šuch”, vyleteli z postele a v pyžamkách utekali za ním. Chvíľu sa hašterili, kto prvý pomôže dedovi naložiť drevko do pece. 

Ten, kto bude prvý oblečený a umytý! Zvíťazil najmenší, lebo o toho sa postarala babička.  Konečne pokoooj… Ja som si zatiaľ slastne polihovala v posteli a chválila deda za všetky jeho dobré skutky. Ale nie dlho… Z rozohriatej kuchyne prichádzali a budili ma neodolateľné vône: vôňa dreva a pečeného chlebíka s cesnakom, vôňa maminho čaju z materinej dúšky s citrónom a najlepším medom… Bolo po leňošení.  Veľmi rýchlo som bola umytá a oblečená aj ja. O chvíľu sme už všetci sedeli za stolom a chrumkali cesnakové  topinky, ktoré otec priebežne, podľa potreby dorábal. Jááj… 

Ľudia si zvyknú chlieb opekať na oleji, ale to nie je ono. Je to jednak veľmi nezdravé, ale aj menej chutné. Chlebík musí byť starší, tvrdší a treba ho opiecť nasucho. Potom  ponatierať strúčikom cesnaku – poriadne a z oboch strán, potom natrieť dobrou masťou a posoliť. No a opečený na starodávnej peci je určite najlepší na svete… 

Ako nám otec chystal topinky s cesnakom
Takto sa nakladá do piecky
Ako nám otec chystal topinky s cesnakom
Každý sa občas popáli
Ako nám otec chystal topinky s cesnakom
Ja som maličký. Mne aspoň kôročku s cesnakom…
Recept na topinky
 
starší chlieb nakrájaný na čo najrovnejšie krajce
kopa ošúpaného cesnaku
výborná domáca masť alebo maslo
soľ
správny dedo

Takže, ako pripraviť správne topinku:

Chlieb by mal byť starší, nie veľmi hrubý, ani tenký a podľa možnosti, čo najrovnejšieho povrchu. To sa vždy tak ideálne nepodarí odkrojiť a vtedy sa vyčnievajúce kopčeky a nerovnosti väčšinou viac pripália. Nič to, po opečení ich jednoducho zoškrabte nožíkom. 
Najlepšie topinky sú pečené na peci alebo aspoň na platničke. Treba ale dávať pozor, ako je rozpálená pec. Ak je príliš rozpálená, topinka sa opečie veľmi rýchlo, no vnútri bude príliš mäkká. Pokiaľ by ste ju piekli dlho a pomaly na menšom ohni, výsledok by bola dosť tvrdá sušienka, ktorá by mohla  ohroziť vaše zuby.  To, čo chceme dosiahnuť je príjemne chrumkavý chlebík s chrumkavou, ale nie vysušenou kôrkou, ktorá ukrýva mäkší stred. Farba? Od jemne zlatistej až tmavšie opálenej. Správne chrumkavá kôrka na povrchu chleba je veľmi dôležitá, pretože teraz  to príde. Vezmete ošúpaný strúčik cesnaku, pritlačíte a vtierate cesnak do chleba. Ak by bola topinka málo opečená, nešlo by to. Na jeden chlieb, ktorý sa potiera z oboch strán spotrebujete niekedy aj celý strúčik. Až potom potrite masťou alebo maslom. Najvhodnejšia je bravčová masť, tá je akurát. Maslo vám trocha viac zmäkčí povrch topinky a husacia masť sa zle vstrebe a stečie. 
Topinky sa ochucujú vždy „za horúca“, priebežne a po jednej, tak, ako sa dopekajú. Nemôžete si najprv napiecť chlieb a potom všetko pripravovať spolu. Akonáhle sa dá topinka chytiť do ruky bez popálenia, ideme na to!!! 
Dobrú chuť a nech vám to správne chrumká!
 
Print Friendly, PDF & Email

Mohlo by sa Vám páčiť

  • Jééééé, to jsem si pochutnala na topinkách. Při tvém vzpomínkovém vyprávění jsem na ně dostala velkou chuť. Já mám topinky každé sobotní ráno, vždycky se už na ně těším. Jsou smažené na sádle – mám plyn a tak na plotně je neupeču, ale i tak mi chutnají a česnek pěkně vypálí bacily. Hezký večer. Iva

  • Aké jednoduché jedlo, však…? Ale musím povedať, že za sociku ich otec doma piekol tiež – a na platni. Na plynových šporákoch boli ako príslušenstvo také platne rôznych veľkostí, ktoré sa dávali niekedy pod hrnce, aby neboli na priamom ohni. A na tých platniach nám otec vypekal v nedeľu ráno 🙂 topinky alebo chlieb na vajci. Kým sme dopočúvali rozprávku, všetko bolo spráskané.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Prihláste sa na odber nových receptov

    >