Ten, kto bude prvý oblečený a umytý! Zvíťazil najmenší, lebo o toho sa postarala babička. Konečne pokoooj… Ja som si zatiaľ slastne polihovala v posteli a chválila deda za všetky jeho dobré skutky. Ale nie dlho… Z rozohriatej kuchyne prichádzali a budili ma neodolateľné vône: vôňa dreva a pečeného chlebíka s cesnakom, vôňa maminho čaju z materinej dúšky s citrónom a najlepším medom… Bolo po leňošení. Veľmi rýchlo som bola umytá a oblečená aj ja. O chvíľu sme už všetci sedeli za stolom a chrumkali cesnakové topinky, ktoré otec priebežne, podľa potreby dorábal. Jááj…
Ľudia si zvyknú chlieb opekať na oleji, ale to nie je ono. Je to jednak veľmi nezdravé, ale aj menej chutné. Chlebík musí byť starší, tvrdší a treba ho opiecť nasucho. Potom ponatierať strúčikom cesnaku – poriadne a z oboch strán, potom natrieť dobrou masťou a posoliť. No a opečený na starodávnej peci je určite najlepší na svete…


výborná domáca masť alebo maslo
soľ
správny dedo
Takže, ako pripraviť správne topinku:
Najlepšie topinky sú pečené na peci alebo aspoň na platničke. Treba ale dávať pozor, ako je rozpálená pec. Ak je príliš rozpálená, topinka sa opečie veľmi rýchlo, no vnútri bude príliš mäkká. Pokiaľ by ste ju piekli dlho a pomaly na menšom ohni, výsledok by bola dosť tvrdá sušienka, ktorá by mohla ohroziť vaše zuby. To, čo chceme dosiahnuť je príjemne chrumkavý chlebík s chrumkavou, ale nie vysušenou kôrkou, ktorá ukrýva mäkší stred. Farba? Od jemne zlatistej až tmavšie opálenej. Správne chrumkavá kôrka na povrchu chleba je veľmi dôležitá, pretože teraz to príde. Vezmete ošúpaný strúčik cesnaku, pritlačíte a vtierate cesnak do chleba. Ak by bola topinka málo opečená, nešlo by to. Na jeden chlieb, ktorý sa potiera z oboch strán spotrebujete niekedy aj celý strúčik. Až potom potrite masťou alebo maslom. Najvhodnejšia je bravčová masť, tá je akurát. Maslo vám trocha viac zmäkčí povrch topinky a husacia masť sa zle vstrebe a stečie.
Dobrú chuť a nech vám to správne chrumká!
Jééééé, to jsem si pochutnala na topinkách. Při tvém vzpomínkovém vyprávění jsem na ně dostala velkou chuť. Já mám topinky každé sobotní ráno, vždycky se už na ně těším. Jsou smažené na sádle – mám plyn a tak na plotně je neupeču, ale i tak mi chutnají a česnek pěkně vypálí bacily. Hezký večer. Iva
Aké jednoduché jedlo, však…? Ale musím povedať, že za sociku ich otec doma piekol tiež – a na platni. Na plynových šporákoch boli ako príslušenstvo také platne rôznych veľkostí, ktoré sa dávali niekedy pod hrnce, aby neboli na priamom ohni. A na tých platniach nám otec vypekal v nedeľu ráno 🙂 topinky alebo chlieb na vajci. Kým sme dopočúvali rozprávku, všetko bolo spráskané.