Medovníčky a všetky medovníkovité veci nám najviac chutia v zime. Je v nich med a voňavé koreníčka, ktoré nás zohrievajú. Škorica, klinčeky, badyán… Zima je čas na teplý čaj, na veľa teplého čaju. Na príjemné posedenia pri čaji s dobrými priateľmi. A k čaju čo najlepšie chrumká? Voňavé medovníčky. Toto je recept od Renatky a podľa neho robievam medovníky najčastejšie. Keďže dnes sa už väčšine z nás nechce vyrábať množstvo medovníčkov do zásoby, uvádzam polovičnú dávku.
Jednoduchý recept na skvelé medovníčky:
Suroviny:
500 g hladkej múky T650 alebo iná obyčajná múka (nie špeciál)
125 g masla
2 vajcia
250 g práškového cukru
2 PL medu
1 ČL dobrej škorice
4 ks klinčekov – rozdrviť alebo pomlieť a preosiať
(alebo použijeme už pripravené medovníkové korenie)
1 ČL sódy bicarbóny
Postup:
Zohrejeme maslo, pridáme med, korenie, vajcia a všetko rozmiešame. Potom vylejeme do časti múky, ktorú sme zmiešali so sódou bicarbónou a cukrom. Postupne pridáme po častiach aj zvyšok múky. (mám zlú skúsenosť, že keď všetko hneď zmiešam, veľmi mi cesto zhustne a už sa nedá poriadne vymiešať.) Poriadne vypracujeme.
Vypracované cesto dáme do misky alebo do vrecúška a necháme v chlade odležať aspoň 12 hodín.
Rozvaľkáme a vykrajujeme medovníčky, ktoré potierame silnejšou kávou.
Pečieme na 210 °C asi 7 minút. Ak chceme, aby boli lesklé, hneď po upečení potrieme celým vajíčkom a poposúvame na plechu, aby sa neprilepili.
