28 apríla

Batátovo mrkvová polievka

5  comments

 
 
Máte chuť na polievku? Dobručkú a voňavučkú? Urobte si batátovú.
Určite s ňou budete mať úspech aj u detí. Pretože je sladká a krémová a farebná a to majú deti radi. Ale aj my.  Je to pochúťka. Sľubujem. 
 

Recept na batátovo mrkvovú polievku

Suroviny

1 stredne veľká cibuľa
olej
soľ
2 batáty
1- 2 mrkva
1- 2 cm čerstvého zázvoru 
trocha kurkumy a kari korenia – len aby vznikla jemná podchuť
(1 strúčik cesnaku)
čierne korenie
voda podľa potreby (alebo zeleninový vývar)
250 ml smotany na šľahanie alebo  500 ml kokosového mlieka
citrónová šťava

 Postup:

Batáty a mrkvu ošúpeme a postrúhame na veľkom strúhadle.  Zázvor nastrúhame na jemnom strúhadle. Cibuľu nasekáme na jemno a dáme smažiť na olej. Keď je konečne zlatistá a sladká, pridáme nastrúhaný zázvor aj korenie, potom batáty a mrkvu. Niekedy pridávam aj cesnak, podľa toho, či máme naň chuť, alebo nie. Nemal by však prerážať, preto s cesnakom veľmi opatrne. 
Táto fáza by sa dala zjednodušiť tak, že jednoducho všetko dáte variť do hrnca s vodou.. Bude to zdravšie, ale takto je to chutnejšie. 
Takže, pokračujeme v restovaní, až kým zeleninka nebude mäkšia a príjemne voňavá.  Maximálne 10 minút. Zalejeme vodou alebo zeleninovým vývarom a dovaríme do mäkka. 
Všetko rozmixujeme v mixéri a prelejeme naspäť do hrnca. Pridáme sľahačku alebo kokosové mlieko (môže byť aj kokosová smotana). Pridáme citrónovú šťavu, to si batáty, aj mrkva pýtajú – a podľa potreby dochutíme. Chvíľu ešte povaríme a polievku máme hotovú. 
Mne sa tam ešte žiada trocha pikantnej chuti, preto si ju rada posypem talianskym korením, ktoré obsahuje kúsky chilly. 
Ozdobíme lístočkami koriandra, naseknou pažítkou a môžeme pridať aj trocha kyslej smotany. 

Batátovo mrkvová polievka
Batátovo mrkvová polievka
Print Friendly, PDF & Email

Mohlo by sa Vám páčiť

  • Tak, dovarila som , uz si pochutnavame. 😋🥰. Ta polievka je tak strasne dobra!!!! Mam este bataty ktore treba uz spotrebovat ,takze zajtra ju asi uvarim zas. Dakujem!

    • Joooj, to sa teším. Aj my ju máme radi. Inšpirovalo ma Bulharsko, tam som ju jedla prvý krát (a potom ešte 😊) v jednej veľmi príjemnej reštaurácii s nádherným výhľadom. Takže som ju MUSELA doma zopakovať.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Prihláste sa na odber nových receptov

    >