21 novembra

Parížske rožky

0  comments

Parížske rožky… 
Dlho som vôbec netušila, aké lahodné chute sa skrývajú pod týmto názvom. Vždy som si myslela, že tento dezert mi nebude chutiť a tak som ich jednoducho neochutnala. Pripomínali mi typické „svadobné“ zákusky v tom negatívnom zmysle. Sladké a mastné, brrrr. 

Až raz som rožteky dostala do daru od kamarátky Evky a hneď som sa zamilovala. Vlastne ani neviem prečo som sa ich nikdy nepokúšala upiecť. Asi mi to pripadalo zložité. Mama ich nepiekla, takže do našej domácej klasiky nepatrili. Ale všetko som napravila. A parížske rožky sú tu.

Je viac druhov receptov, variant s bielkovým korpusom mi veľmi nechutí, príde mi dosť presladený. Toto je Evkin recept a variant, ktorý mne osobne veľmi chutí. A zatiaľ každému, kto ich ochutnal, a preto je napevno zaradený medzi môje recepty na dezerty.
Korpus je výborný, nie je presladený a je výrazne orechovo chrumkavý, s jemnou karamelovou príchuťou – tvorí ho naozaj veľa orechov a dopĺňa ho bledá plnka, nie čokoládová. Podľa mňa je táto kombinácia jednoducho skvelá!

Ak sa budete ovládať a parížške rožky vám vydržia aspoň 4 dni, orechový základ zmäkne. Ale nebojte sa, bude to tak – akurát. Zostane aj príjemne zmäknutý, aj chrumkavý na okrajoch.

Parížske rožky

Recept na parížške rožky:

Orechové cesto:

300 g orechov 
150 – 200 g prášk. cukru ( ja dávam jemný trstinový)
2 celé vajcia
mletá škorica 
citrónová kôra
hrsť strúhanky

Všetko poriadne premiešame a necháme chvíľu odpočinúť. Potom robíme rovnako veľké guličky, z ktorých ušúľame valčeky, položíme na papierom vystaný plech a tam ich dotvarujeme (docapkáme) do podoby rožtekov.
Trochu sa lepia, ale to nevadí. Pečieme na 170 °C asi 10 – 15 min. Podľa toho, aké veľké rožteky ste narobili. Ak ste zvolili správnu veľkosť, malo by vyjsť okolo 30 ks. 

Krém:

2 celé vajcia
200 g cukru
trocha extraktu z pravej vanilky
rum (koňak) -podľa chuti
300 – 320 g masla ( pôvodne bolo 375, ale to je naozaj veľa )

Vajcia sľahajte s cukrom nad parou do zhustnutia. Asi 15 -20 minút.
Teplý krém nechajte vychladnúť , dochuťte vanilkou, príp. rumom a potom doň postupne zašľahávajte zmäknuté maslo. Výborne sa to zahustí. Naplňte vrecko a plnku nanášajte na rohlíčky. Teraz je potrebné, aby plnka trocha stuhla. Dajte plech s rohlíčkami na balkón do chladu alebo do chladničky, aspoň na 15 minút. Plnka stuhne a prilepí sa k cestu. A môžeme namáčať do čokolády. Váha hotového rohlíčka je asi 35 – 40 g)

Čokoládová poleva:

dobrá čokoláda (použila som asi 80 g)
slnečnicový alebo kokosový olej ( použila som kokosový) 

Čokoládu polámte na menšie kúsky, premiešavajte a nechajte rozpustiť nad parou spolu s olejom. Miešajte, kým nevznikne tekutá hmota. Vezmite si na to hlbšiu misku, aby sa vám rožteky poriadne ponorili. Nakloňte misku a namáčajte rožky. Poukladajte, nechajte stuhnúť, ochutnávajte a tešte sa) 
Nebolo to ťažké, však? 

Parížske rožky
Parížske rožky s orechovým cestom



 





Print Friendly, PDF & Email

Mohlo by sa Vám páčiť

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Prihláste sa na odber nových receptov

>