10 decembra

Ružový čaj – bojovník proti chrípke a prechladnutiu

0  comments

Čas ruží 🌹🌹🌹je už dááávno za nami. Čo už, môžeme sa len tešiť, že o rok sú tu zas.  🙂
Ale môžeme aj niečo iné.  Môžeme si uvariť ružový čaj. Možno poznáte aj vy nejakú dobrú dušu, ktorá vám darovala ružový čaj alebo ste si ho jednoducho kúpili.
Ružový čaj, to sú vlastne ružové púčiky alebo lupienky z ruží, ktoré neboli chcemicky ošetrované, ale pestované na tento alebo podobný účel. Najlepšia je ruža z Damašku. Damašská,alebo damascénska. Veľmi sa jej darí v Bulharsku a vyrába sa z nej známy ružový esenciálny olej. Keď oficiálne skončí zber, ešte stále sa na poliach nachádzajú nejaké tie vzácne „zbytky“a domáci si môžu prísť paberkovať. A tak som sa dostala k svojmu ružovému čaju aj ja.  Jedna „dobrá duša“ napaberkovala a poslala mi.
Prečo ružový čaj? Nuž, nielenže je príjemnej chuti, nádherne voňavý ale je aj  zdravý. Treba však povedať, že niekto prirodzene nemá rád vôňu ruže v jedle. Takže, ružový čaj alebo nemusíte, alebo ho milujete.
Tak, čo poviete, poďte na pár slov o  tom, aká je ruža úžasná.
Pre mňa je to v prvom rade dáma do koča aj do voza. Rovnako krásne sa vyníma v kytici z poľných kvetov a rovnako krásne v elegantnej kytici. A vôňa ruží je pre mňa, niečo, ako kocúrnik pre mačky. A ako nám pomáha?

Liečivé účinky ruže:

–  uvoľňuje a prinesie nám späť spánok
– zlepší nám náladu, spôsobí radosť a pohodu
– pôsobí ozdravne na náš žalúdok, aj pečeň
– detoxikuje a ozdravuje črevnú flóru
– bojuje proti nádche, prechladnutiu a chrípke
– posilní naše dutiny
– pomáha proti astme
– povzbudí náš krvný obeh
– posilní močové cesty, lebo je prírodné diuretikum
– vraj obsahuje veľa vitamínu C
– ale hlavne posilní našu imunitu. A to práve preto, že pomáha odstraňovať stres, ktorého je stále viac.

Ružový čaj – príprava:

Tak si ho teda poďme pripraviť. Angličania vedia, čo je ružový čaj a odporúčajú ho variť takto.
Nechajte zovrieť vodu, ale nezalejte hneď čaj, nechajte vodu tak, dve minútky postáť. Inak by vriaca voda zničila jeho vzácny obsah. Potom zalejte ružové púčky, či lupienky. Počkajte, kým sa sparia, asi  5 – 10 minút a zlejte. Nie dlhšie, inak pokazíte chuť čaju. 10 minút je naozaj max.
Ochucujte opatrne, lebo ruža má naozaj veľmi špecifickú, jemnú a delikátnu vôňu a chuť . Mohli by ste ju zbytočne potlačiť, či úplne rozbiť.  Ideálny je kvalitný med, možno trošku limetky… môže byť. 🙂 A získate lahodný nápoj.
V lete si čaj môžete schladiť a piť studený alebo ľadový, ako IceTea.

 

Ružový čaj – bojovník proti chrípke a prechladnutiu
Ružový čaj z ružových lupienkov ruže damacénskej

 

Ružový čaj – bojovník proti chrípke a prechladnutiu
Ružový čaj, ruža damacénska
Ružový čaj – bojovník proti chrípke a prechladnutiu
Čaj z ružových lupienkov

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Mohlo by sa Vám páčiť

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Prihláste sa na odber nových receptov

>