Recept na toto výborné pesto zo zelenej cibuľky som prvý krát našla a vyskúšala na jeseň, keď bolo možné nájsť zelenú cibuľku v dobrej kondícii so šťavnatou zelenou vňaťkou. Je to naozaj pochúťka. Myslím, že tú zaujímavú výslednú chuť dodáva mix týchto chutí a nutričné kvasnice. Takže, je vhodné aj pre vegánov. Vyrábala som ho dosť často. A tak, hoci sme mimo cibuľkovej sezóny, nedalo mi to, a musela som si pesto znova vyrobiť. Našťastie, celkom slušná cibuľka sa dá zohnať a príprava je jednoduchá. Máte ho vymiešané a pripravené za pár minút.
Pesto zo zelenej cibuľky môžete podávať asi ku všetkému. K zeleninovým alebo mäsovým jedlám. Výborné je samozrejme, k cestovinám Ale stačí vám aj čerstvý, chrumkavý chlieb a nejaká dobrá zeleninka, napríklad červená paprika.
Recept na pesto z jarnej cibuľky:
100 g píniových orieškov alebo čerstvých vlašských orechov (nesmú byť horké)
2 poriadne hrste vňate z jarnej cibuľky
20 g lístkov z peknej čerstvej bazalky
5 – 6 PL nutričných kvasníc (zarovnané lyžice)
2 roztlačené strúčiky cesnaku
šťava z jednej limetky alebo z menšieho citróna
200 ml výborného olivového oleja
soľ
Postup:
Vyberieme peknú vňatku z jarnej cibuľky nakrájame na drobnejšie. Ja používam aj kúsok bielej časti, lebo cibuľka je veľmi jemná a žiada sa mi tam. Bazalkové listy natrháme na menšie časti. Do kuchynského mixéra hodíme vňaťku, natrhanú bazalku, a všetky ostatné ingrediencie. Dôkladne rozmixhujeme a dosolíme podľa vastnej chuti. Takisto opatrne radšej narábať s citrónom. Na začiatok dám radšej menej a postupne dochucujem.


mnam to vyzera uzasne
Ono to hlavne výborne chutí. Niekedy to s chlebom zjeme skôr, ako to stihnem použiť na iné. 🙂