Pečené baklažány a pečené batáty, to je výborná kombinácia. Toto jedlo je vynikajúce v lete, pretože je ľahké a obsahuje všetky tie úžasné stredomorské chute a vône. Ale je vynikajúce aj teraz, na jeseň, keď sa nám stále viac žiada teplý šalát, alebo tepelne spracovaná zelenina.
Prípravu zvládne každý a chutí fantasticky. Opečené plátky baklažánu, voňavé po cesnaku, k tomu sladkastá chuť batátov, ešte viac zvýraznená tým, že sú opečené. Stredomorské bylinky a limetka všetko správne dochutia. K tomu sa hodí niečo osviežujúce, teda čerstvý listový šalát alebo jogurtový dresing so sušenými cherry paradajkami. Toto sú chute, ktoré milujem. Ak ste podobne nastavení, určite si pochutnáte.
Pečené baklažány robievam občas s menšími úpravami podľa výborného receptu na „Teplý zimný šalát“ od Elly Woodwardovej. (Je uvedený v knihe, Lahodne s Ellou, str.154) Je to taký menši upgrade, ale nie je to nutné. Pôvodný ecept nájdete tam. Môžete si vybrať.
pečené baklažány so špenátom
Suroviny na pečené baklažány:
Jeden menší baklažán na osobu (+ hrubozrnná soľ na zasypanie plátkov baklažánu)
olivový olej
niekoľko pekných strúčkov cesnaku
provensálske bylinky alebo talianske korenie, ak máte radi pikantnejšiu chuť
soľ
baby špenát
šťava z limetky alebo z citróna
sušené paradajky
mleté konopné semienka alebo píniové oriešky
Suroviny na pečené batáty:
1 – 2 batáty na osobu (podľa veľkosti)
čerstvý rozmarín (prípadne Provensálske bylinky)
soľ, olivový olej
Suroviny na jogurtový dip so sušenými paradajkami:
Výborný jogurt alebo kyslú smotanu
soľ
sušené paradajky nasekané na jemno
kôpor alebo koriander , nesekaný na drobno ( čo máte radšej)
Postup:
Baklažány nakrájame na plátky. Je jedno, či pozdĺžne, či priečne. Snažíme sa o hrúbku asi 7-8 mm, niekedy sa podarí aj centimeter, ale to nevadí. Ale hrubšie určite nie. Každý plátok posypeme kryštáľovou soľou a necháme aspoň hodinu, dve postáť, aby sa uvoľnila voda. ( Zatiaľ si môžeme ošúpať a nakrájať batáty a ostatné veci.) Potom vylejeme vodu z misky a baklažány ešte prepláchneme vodou, inak by boli veľmi slané. Následne jemne vyžmýkame a osušíme utirekou. Poukladáme na plech, na olivový olej, poobraciame, posypeme bylinkami podľa vlastného výberu a dáme piecť asi na 180°C. K baklažánu zvyknem prihodiť aj cesnak v šupke, ten po upečení vytlačím na baklažány a premiešam. Druhá možnosť je potrieť jemne baklažány roztlačeným cesnakom. Tak, a teraz už sledujeme, prípadne pobraciame, pečú sa dosť rýchlo. Upečené povyberám skôr.
Pokiaľ ste sa rozhodli tento recept obohatiť, pokračujte. Tesne pred dopečením dáme na panvicu olej, sušené cherry paradajky (môžu byť aj obyčajné, len ich treba pokrájať na melé kúsky. Aspoň podľa mňa. Pôvodný recept odporúča až dva hrnčeky paradajok na 4 osoby. Ja si však myslím, že sušené paradajky majú takú výraznú chuť , že zbytočne prebijú ostatné chute, ktoré sú dôležitejšie a mali by zostať dominantné. Dávam preto oveľa menej, len na oživenie a doplnenie chute. Chvíľu posmažíme, pridáme pretlačený alebo nasekaný cesnak, zamiešame a po chvíli pridáme špenát. Pár krát premiešame a vypneme. Pridáme baklažánové plátky a na tanieri posypeme konopnými semienkami. Samozrejme, môžete použiť aj vyšší level – píniové oriešky. A všetko pokvapkáme limetkovou alebo citrónovou šťavou.
Podobne si pripravíme batáty. Ošúpeme, nakrájame, osušíme v utierke. Na plechu rukami premiešame s rozmarínom a olejom, posolíme a dáme piecť podobne na cca 180 °C. Použiť môžeme aj sušené bylinky, napriklad Provensálsku zmes. Je ideálne, ak máte teplovzdušnú rúru. S porciou pre dve osoby sa „zmestíte“ aj na jeden veľký plech a môžete piecť batáty, aj baklažány spolu. Baklažán však zvyknem skôr povyberať, pretože sa upečie skôr a batáty máme radi trocha chrumkavé.
V tejto chvíli je jedlo dokonalé, ale my ešte pridáme jogurtový dip. Všetky ingrediencie zmiešate a pridáte na tenier. Dokonalé. Dobrú chuť!
Baklazan vyzera skvele!
Fu no vyzera to dobre musim vyskusat👏👍